Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út

Vőfély találkozó és legényfogó leves

A levesek között, a magyar gasztronómiai kultúrában első helyen áll talán a húsleves, de leveskultúránk kiterjed számos tartalmas, gazdag, fűszeres levesre is. Ezek, gyakran egytálételként is fogyaszthatók, egy kis desszert kitűnő kiegészítés lehet mellé, pl. süssünk pár szem palacsintát hozzá , és máris egy komplett ebéd lesz a végeredmény.

WP_000223

A hosszúra nyúlt tél után jó volt pár napra kiszabadulni a városból, és pár napot eltölteni a természetben. Ehhez kitűnő helyszín volt az egri termál-völgy, azon belül is Demjén. A hely nem csak szépségével, de gazdag gasztronómiai kultúrájával is lenyűgözött. Április 27-én itt kerül megrendezésre a vőfély találkozó, s ki ne tudná, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Például azzal a legényfogó levessel, amit  a lányos anyák készítettek el nagy előszeretettel akkor, ha el akarták kápráztatni a vőlegény jelöltet. Ez alkalomból  egy igazán gazdag és laktató levessel vendégelték meg lányuk választottját, ezzel is kifejezve, hogy milyen jó családba kerül be az ifjú legény.

Nem csak laktató és finom leves, de azoknak is tudom ajánlani, akik már unják a vasárnapi sárgaleves (húsleves) koncepciót, viszont nem rajonganak krémlevesekért, és ragaszkodnak a húshoz.

WP_000227

Hozzávalók: 

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 2 ek mustár 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • só, bors, babérlevél, bazsalikom

Az apróra vágott vöröshagymát  kevés olajon megdinszteljük. Ezt követően a felkockázott csirkemellet hozzáadjuk, és addig pirítjuk, míg ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket. (a karikákra vágott sárgarépát, és fehérrépát, illetve a felszeletelt gombát.) Tovább fűszerezzük: mehet bele 3 babérlevél, egy csipetnyi bazsalikom és ízlés szerint mustár. (Szerintem bőven elbír 2-3 ek mennyiséget). Ha ezzel készen vagyunk, felöntjük vízzel, és kb. 40 percen át puhára főzzük a húst és a zöldségeket. A végén tejfölös habarást készítünk, és ezzel sűrítjük be a levesünket. Forrón, friss bagettel tálaljuk.

WP_000234


3 Responses to A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út

  1. Ivanics-Szabó Mária

    Nagyon gusztusos!

  2. Szabó szlvia

    Születésnapra fogom el készíteni.

  3. Pánya Ottóné Zsuzsa

    Már 3x készítettem el a legényfogó levest. Minden benne van amit szeretek, csirke, zöldség, savanykás íz, ebben a melegben tökéletes fogás önmagában is egy kis bagettel. Hát nekem nagyon bejött :)

Hozzászólás a(z) Pánya Ottóné Zsuzsa bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next