Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Vendégváró finomságok

Névnapok vonzásában…

Alig múlt el az igen intenzív húsvéti hétvége, egy legalább ennyire eseménydús hét elé nézek.

Már csak két nap van hátra, és utána beindul…
Április 14. Tibor (a férjem), április 18. Andrea (ez én lennék), április 22. Csilla (ő a legjobb barátnőm). Biztos nagy lesz a jövés-menés, a rokoni és baráti köszöntések, és ugye, ilyenkor szívesen megvendégeljük a hozzánk érkezőket valami általunk készített finomsággal.
Hogy mi lesz az ünnepi menü, annak kigondolására van még pár órám :), viszont ennek kapcsán eszembe jutott, hogy bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy váratlan látogatónk érkezik, akit szeretnénk valamivel megkínálni.
A kész virsli falatkák levelestésztában
Az ilyen esetekre nekem két jól bevált receptem van.
Az egyik kedvencem, a levelestésztába tekert virslifalatok. A mélyhűtőben mindig tartok 2-3 csomag leveles tésztát, pont az ilyen helyzetekre. Mennyivel jobb, hogy nem kell az ilyenkor sem kétségbe esnünk, ehelyett fél órán belül friss és finom parti falatokkal kínálhatjuk meg vendégünket.

20120412098

A fagyasztott leveles tésztát mikróban  kiolvasztjuk, a tésztalapot három részre szedjük, és mindegyik lapot öt további részre osztjuk, majd az így kapott darabokat átlósan még kettévágjuk. (A kis téglalapokból háromszöget csinálunk). Ezután jön a kicsit macerásabb rész (nem kell megijedni, szerencsére gyorsan túlesünk rajta, csak hát utána jöhet a takarítás. Ezért nem szeretek pl. panírozni sem :( Olyan sziszifuszi meló. )

Szóval, a háromszögű tésztadarabokat egy belisztezett lapon (pulton) kinyújtjuk, úgy, hogy az alsó(vastagabb) része akkora legyen, mint a virslidarabkáink, majd feltekerjük a tésztát. (Ha koktél virslit használunk, a darabok mérete adott, de “sima” virsli is tökéletes, azt 3-4 centis darabokra vágjuk fel). A falatkák készítése alatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 25 perc alatt megsütjük a tepsin elhelyezett, és tojással megkent darabokat. (Használjunk sütőpapírt, nem ragad le, és a tepsit is könnyebb utána letisztítani.)
A másik, ilyen alkalomra való receptem a kókuszgolyó. Mindig van a spájzban az alkotórészeiből: darált keksz, kókuszreszelék, kakaó, tej, házi baracklekvár -hála a nagyszülőknek-, és valami alkohol is csak-csak előfordul, ha az nem is éppen rum-aroma. Az összetevőket elkeverjük, annyi tejjel illetve sárgabarack lekvárral higítjuk, hogy sűrű masszát kapjunk, amiből golyókat tudunk formázni (vizes kézzel könnyebb). A végén meghempergetjük kókuszreszelékben és már kész is.
A sütésre váró falatkáim

Tipp: nagyon finom a kávés változata is, ilyenkor a tej helyett lefőzött kávét használhatunk. A darált keksz kivételével, szinte minden alkotórész helyettesítésénél, csak a fantáziánk szab határt. Lehet fele kakaópor, fele nescafe, tehetünk meggyet a golyók közepébe, de akár pudinggal is elkészíthetjük. A karamellás puding és a meggy együtt nagyon különleges ízhatást ad. Érdemes többfélét kipróbálni.
Én felkészültem, jöhetnek a névnapi köszöntések :)
20120412095

2 Responses to Vendégváró finomságok

  1. Mauk Éva

    Egyszerű,guszta és nagyon finom!!Nálunk mindíg nagy sikert arat!!

  2. Ritter Daniella

    Imádom!:) Nincs is jobb a frissen sült finomságoknál. A leveles tésztába tekert virslifalatokkal bármelyik vendéget elcsábíthatod. A kókuszgolyó nélkül pedig el se képzelhető egy jó vendégváró menü.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next