A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart.
Leginkább a fehér és a zölsd spárgával találkozatunk az üzletek polcain. A fehér talán a legnépszerűbb,az íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. Az egészen zsengék kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon sértetlen! A zöld spárga íze erőteljesebb, és nem kell meghámozni.
Sokan mégsem merik megvenni, mert nem tudják, hogyan kell elkészíteni.
Tippek a spárga tisztításához:
- Mosás után a spárga szárának alját el kell távolítani, majd a fehér spárgát meg is kell hámozni. A szár aljának eltávolítása roppant egyszerű: hajlítsd meg a szárat addig, míg a fás rész magától eltörik. A letört aljat kidobhatod, a szárral és a tollszerű véggel fogsz dolgozni.
- A zöld spárgát nem szükséges meghámozni, a fehér szárát (a fej kivételével) azonban késsel, vagy krumpli hámozóval hámozd meg.
Jó tudni, hogy nem sokáig tárolható, tehát ha megvettük, igyekezzünk minél előbb felhaasználni. Hűtőszekrényben, vizes ronyba csavarva 2-3 naig tárolható.
Nemcsak finom, hanem ideális fogyókúrához. 10 dkg főtt spárgában 13 kilókalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin. Jól hangzik, ugye?
A legfinomabb francia tejszínes spárgakrémleves receptje:
Hozzávalók:
- 25 dkg spárga
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 3 szál újhagyma/póréhagyma
- 8 dl húsleves alaplé
- 2 dl száraz fehérbor
- só
- bors
Elkészítése:
A spárgát megmossuk majd eltávolítjuk a fás, száraz részeket, és kisebb darabokra felszeleteljük. 8 db spárga rügy véget félreteszünk. Egy lábosban vajat hevítünk, és megfuttatjuk rajta a felaprított újhagymát. (Használhatunk pőréhagymát is.) Amikor megfonnyadt. hozzátesszük a spárga darabokat, és felöntjük a két deci száraz fehérborral és a 8 dl húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk, Körülbelül 30 percig főzzük.
Az egészet botmixerrel pépesítjük, majd hozzá öntjük a tejszínt. Pár percig tovább főzzük, ha szükséges, még ízesítjük sóval, borssal. Tálaláskor a tetejére reszelhetünk sajtot, de a legfinomabb, ha a félretett spárgarügy darabokat olivaolajon megpirítjuk, és azokat tesszük a levesbe.
Ha még több spárga receptet szeretnétek, jelezzétek felénk, és hozzuk. Például jöhet egy baconba tekert zöldspárga, vagy a csőben sült spárgás csirke?