A desszertek királynője: Créme brulée
Egy klasszikus francia desszert, mely finoman ötvözi a gazdag vaníliapuding ízét a tetejét borító roppanós karamellréteggel. A magyar gasztronómiában kivívott előkelő helyét, főként a médiának köszönheti. Bár már egy 1691-ben megjelent szakácskönyv is említi, szédítő térhódítása a nemzetközi gasztronómiai trendek beáramlásának mellékhatása. Szinte nem létezik olyan film, vagy könyv, melyben nem szerepelne. Egyszerűen elkészíthető, szinte mindenkinek ízlik, és számos módon variálható.
A klasszikus vanília ízesítésen kívül, tehetünk bele csokoládét, kávét, kardamomot, levendulát…a variációk száma végtelen.
Nagyon régóta szerettem volna elkészíteni, egy dolog azonban visszatartott. Nem volt karamellizáló pisztolyom. Szerencsére, ma már viszonylag kis beruházás árán, bármelyik hypermarketben kapható, cukrászfáklya néven. Így az utolsó akadály is elhárult az útból a desszertek királynőjeként is számon tartott créme brulée előtt.
Hozzávalók:
- 5 dl tejszín
- 3 dl tej
- 150 g kristály cukor
- 3 db vaníliarúd
- 8 db tojás sárgája
- A tetejére: 15 dkg barnacukor
- A tejet és a tejszínt, és a 3 db vaníliarúd kikapargatott belsejét összeforraljuk. Közben összedolgozzuk a tojássárgákat a cukorral. (használjunk kézi habverőt)
- A meleg vaníliás tejszínt apránként, kanalanként hozzáadjuk a cukros tojássárgához, folyamatosan kevergetve a habverővel. A meglehetősen folyékony állagú krémet 6-8 kerek, kerámia tálkákba (szuflétálkákba) öntjük, a tálkákat egy magasabb falú tepsire helyezzük. A tepsit a tálkák feléig felengedjük lobogó forró vízzel.
- 160 ºC-ra előmelegített légkeverés sütőben 40 percig sütjük. Akkor kész, amikor a krém közepe is szilárd. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl őket. Miután a tálkák kihűltek (minimum két óra), fogyasztásig hűtőben tároljuk. Tálalás előtt az édességek tetejét meghintjük barnacukorral, és karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot. Fontos, hogy semmiképp NE sütőben karamellizáljuk, mert azzal tönkretennék a krémet. Ha a karamellréteg megdermedt a tetején, azonnal tálaljuk.
Mert “brülézni” jó!
Biztos nagyon finom! Sajnos még nem ettem,de egyszer kipróbálom!
Amíg meg nem kóstolod, nem tudod mit hagysz ki. Az egyik kedvenced lesz.
A brülé a desszertek netovábbja!!!
Húú de fini lehet kipróbálom
Még én sem ettem, de szívesen megkóstolnám!
remélem ha kipróbálom,akkor sikerülni fog..:)
Én biztos vagyok benne! Majd írd meg a végeredményt, kíváncsi vagyok
Meglepném a barátomat egy ilyen finomsággal
Nagyon jól néz ki,valamikor elkészítem!
Egyszer már kóstoltam,nagyon ízlett.
Nagyon finom!!! Csak ajánlani tudom!!! Bármilyen alkalomra elkészíthető, nagyon ízletes!!!
Ez a kedvencem, mert egyszerű, de nagyszerű. Bárhol megállja a helyét ez a desszert.
Bármely alkalomra kiváló és nagyon finom.:)
Imádom!!! Még nem készítettem, de szerintem most már it az ideje!!! 😉