Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Húsvéti mártogatós

Idén szokatlanul koránra esik húsvét ünnepe, már március utolsó hétvégéjén ünnepelhetjük. Remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és a tojásokat nem a hó alól kell majd a gyerekeknek összeszednie.

A kereszténység legnagyobb ünnepe a felnőttek számára is tartogat kellemes pillanatokat, s miután ez egy gasztronómiai oldal, a vallási hagyományokon kívül, térjünk rá a húsvétvasárnapi ételszentelés hagyományára.  A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezte. A tojás az újjászületés jelképe, de egyben a családi összetartást is jelképezi.

A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.

Traditional Easter breakfast

Igen gyakori ebben az időszakban a vendégeskedés, de gyakran problémát jelenthet, hogy mivel is kínáljuk meg vendégeinket, hiszen már a “fülükön jön ki” a sok  sonka és a tojás, mégis ezek az összetevők a húsvéti ünnep elhagyhatatlan szimbólumai.

Ehhez kaptunk nagyon jó ötletet a Don Pepe étteremtől, akinek a kínálatában szerepelnek az un. kenegetős krémek. Ez adta az inspirációt, hogy ezt a nagyon ötletes és egyszerű előételt húsvéti változatban, vagyis a sonka és a tojás főszereplésével készítsük el.

Tojáskrém, sonkakrém, és padlizsánkrém mártogatós, hozzá házi focaccia, vagy friss kenyér, valamint zöldség pálcikák (angol zellerszár, sárgarépa, uborka)

donpepe

Tojáskrém: 

  • 5 db kemény tojás
  • 10 dkg vaj, vagy margarin
  • 2 dl tejföl
  • só, bors, mustár

A megfőtt keménytojásokat lereszeljük, hozzáadjuk a tejfölt és a margarint, majd tetszés szerint ízesítjük sóval, borssal, és a mustárral. Végül jól összekeverjük, és pár órára a hűtőbe tesszük.

A tojáskrémhez hasonló a sonkakrém elkészítése is, azzal a különbséggel, hogy a főtt sonkát először ledaráljuk, utána keverjük ki a vajjal, tejföllel, mustárral,és a fűszerekkel, legvégül pedig apróra vágott hagymával bolondítjuk meg.

Padlizsánkrém, az örök kedvenc! Sokan, sokféleképpen készítik, van aki a majonézes verziót részesíti előnyben, de nekem az alábbi recept vált be. Általában 4 db közepes méretű padlizsánból készítem, nem baj, ha nem e legkeményebbek, lehet már kicsit “ráncos” is.

padlizsánkrém

  • A légkeveréses sütőt 180C-ra előmelegítem, és az alufóliába tekert padlizsánokat 45-50 perc alatt megsütöm. 
  • A sütőből kivéve kicsomagolom az alufóliából (vigyázz a gőzre!), hosszában kettévágom, a külső héját lehámozom. (Ki is lehet kanalazni a belsejét, ha úgy egyszerűbb.) A padlizsánokat ezután egy mély tálba teszem, és jöhet a fűszerezés.
  • Fokhagyma és olivaolaj!!!  (Na, meg persze egy kis só és bors) Nem kell más fűszer, a fokhagyma és az olíva olaj fantasztikusan finom, letisztult íz eredményez. Isteni! Már csak egy botmixer segítségére van szükségünk, hogy a padlizsánokat a fűszerrel egyenletesen eldolgozzuk.

Természetesen a húsvéti asztalról nem hiányozhat, a gyerekek legnagyobb örömére, valami igazán finom desszert sem. Idén, mi a szamos desszert válogatását ajánljuk. Mókás állatfigurás mignonok, 3 db gesztenyés sün,  3 db pisztáciás békakirály,  3 db mandulás egérke, és végül  3 db puncs.

MINDEN KEDVES OLVASÓKNAK EZÚTON KÍVÁNUNK NAGYON KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

szamos

 


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next