Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Tatárbifsztek: némi marhahús, egy nyereg, meg egy ló

Gyors, finom, tetszetős, elegáns!

“Az orosz nép körében a középkorban a tatárok terjesztették el a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását, amely később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában szétterjedt” (wikipédia)

A Tatárbifsztek Európában a a  XX. században vált általánosan ismert étellé, bár már a korábbi századokban is ismert volt valami helyenként  hasonló étel.

Ahogy visszagondolok a gyerekkoromra, ez az étel mindig is egy kicsit kuriózumnak számított, és leginkább csak az éttermek étlapjain volt megtalálható. Nem igazán volt jellemző, hogy családi vacsoraként tatárbifsztek lett volna a menü, többek között azért is, mert a megfelelő alapanyag (bélszín) beszerzése abban az időszakban még komoly problémákba ütközött.  Pedig a jó tatárbifsztek elkészítésének legfontosabb lépése a kiváló minőségű alapanyag (hús) beszerzése. Szerencsére, mostanra már ez a probléma elhárult, és nem csak feltétlenül a kedvenc hentesünktől, hosszú kérlelés után tudjuk beszerezni a bélszínt, de a nagyobb szupermarketek kínálata között is megtalálható direkt tatárbifsztek elkészítéséhez a már megdarált marhahús.

http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/oromkonyha 

MÉG TART A SZAVAZÁS!

Hozzávalók:

  • 60 dkg bélszín
  • 4 db tojássárgája
  • 1 nagy fej vöröshagyma (reszelve)
  • 1 dl Worchester-szósz
  • 1 dl olívaolaj
  • Ízlés szerint: mustár, só, bors, fokhagymakrém, vaj
  • pirítós kenyér

Elkészítés:
Nagyon gyorsan, szinte percek alatt elkészül. Garantáltan mindenkinek ízleni fog, hisz az összetevők arányát mi határozhatjuk meg kedvünkre, talán nem is találunk két egyforma receptet. Ami alap, hogy a bélszínhez hozzákeverünk 1 nagy fej reszelt vöröshagymát, és 15 dkg-ként egy tojássárgáját (jelen esetben négy darabot).  Ezután állandó kóstolgatás mellett befűszerezzük. Ízlés szerint mehet bele mustár, worchester-szósz, olívaolaj, só, bors és fokhagymakrém. Egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Pirítóssal tálaljuk, kis vajkockákat is tegyünk mellé. Bulikra, vendégváráshoz is ideális, előre elkészíthető étel, de bármely családi alkalom fényét is kitűnően kiemeli.

Tipp: ha éppen nincs worchester-szósz otthon, helyettesíthetjük egy kis konyakkal.

WP_000054

Ami böki a csőrömet (a’la Kasza Tibi)

A reggeleket szeretem a Morning Show hallgatásával kezdeni. Könnyed, szórakoztató, szellemes műsor. Egy ideje már elegem lett a tévé csatornákon áradó belpolitikai és kék fény jellegű híradásokból, nem szeretem ezekkel kezdeni a napot. A műsor keddi adásainak Kasza Tibi a vendége, akinek állandó rovata az “Ami böki a csőrömet”.

…és ennek kapcsán eszembe jutott, mi az, ami nekem böki a csőrömet. A különböző csatornákon nagyon közkedveltek lettek a különböző főző műsorok (Gordon Ramsay-Hell’s Kitchen, Gasztroangyal,Hal a tortán, Vacsoracsata, stb.). Ezek között vannak szakmailag is színvonalasak, de sajnos néhány műsor, melyben “celebek” próbálnak meg több kevesebb sikerrel elboldogulni a konyha világában, az kiveri nálam a biztosítékot. Úgy látszik, van az a pénz, amiért ország-világ előtt vállalják egyesek, hogy még a sütő bekapcsolásához is telefonos segítséget kérnek, de igen gyakori, hogy aki még valamelyest meg is oldja a műsor főző részét, komolyan gondba kerül a terítésnél.

Én nem úri családban nőttem fel, de úgy gondolom, az hogy melyik oldalra kerüljenek az evőeszközök, hova a poharak, hogy netán használjunk szalvétát, az az alapvető intelligencia részét képezi. Elvégre, nem barlangban nőttünk fel.

Néhány terítési alapszabály:

  • A tányértól balra a villák, jobbra a kések, és a kések után a kanalak találhatók.
  • A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig a legelőször használt evőeszköz van kívül, így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak.
  • A fentieknek megfelelően közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést.
  • Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy kaviárkés.
  • Ezek után helyezzük fel a leveshez használt nagy kanalat.
  • Amennyiben olyan előételt szolgálunk fel, amelyet a leves előtt, kanállal kell fogyasztani, a nagy kanál mellé kerülhet még egy kisebb is.
  • Közvetlenül a tányér bal oldalára kerül a fő fogáshoz használt villa.
  • Ezt követi az előételhez használt villa (halvilla, rákvilla, ).
  • A tányér fölé kerül a desszertes kanál és villa. (A kanál nyele jobbra, míg a villáé balra mutat, és a kanál van felül. Ha azonban csak villát adunk a desszerthez, annak a nyele is jobbra néz.)
  • Az evőeszközök után helyezzük el a poharakat. A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el. Az előételhez felszolgált italok pohara ettől jobbra, a desszerthez adottaké pedig balra álljon.
  • Ha a vacsorához kenyeret is szolgálunk fel, akkor annak a bal oldalra tegyünk egy kisebb tányért, és esetleg egy kést a vajnak. Ugyanide kerülhet a savanyúsághoz szükséges tál is.
  • Ezután helyezzük a szalvétát a bal oldalra, a villák mellé.
  • A terítés befejezéseként helyezzük az asztalra a fűszertartókat és esetleg egy kis csokor virágot, gyertyát vagy egyéb díszítést. Ezek ne legyenek túl magasak, nehogy zavarja a szemben ülőket a beszélgetésben.
  • Három pár evőeszköznél (a desszertes kanalat, villát nem számítva) ne tegyünk az asztalra, ugyanígy négy pohárnál többet sem kell a tányérok fölé zsúfolni.


One Response to Tatárbifsztek: némi marhahús, egy nyereg, meg egy ló

  1. Végre:”rendben”van a receptúra,így valóban nagyon finom.(szerintem)Külön öröm,a hozzá csatolt terítési etikett!Gratuláció és KÖSZÖNET ezért!!!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next