Te, hogy szereted? Betűtészta kontra bazsalikom.
A paradicsomleves nagy előnye, hogy szinte percek alatt elkészíthetjük, és ugyan némileg több mosogatnivaló edény árán, de mindenki ízlésének megfelelően, többféleképpen ízesíthetjük.
Lányaim, a klasszikus, édes, betűtésztás verziót részesítik előnyben. Szerencsémre, mindig van sűrített paradicsomom eltéve, még az előző nyárról. Egy üveg paradicsom konzervet kevés vízzel felhígítok, összeforralom a cukorral, és a végén kevés világos rántással besűrítem.
A betűtésztát, csak közvetlenül fogyasztás előtt tegyük bele, mert nagyon megszívja magát. És már kész is, a mindannyiunk által jól ismert, “menzás” változat.
Ha azonban valami különlegesebbet ízt szeretnénk kihozni, ebből a végtelenül egyszerű levesből, akkor a mediterrán változatát készítsük el. (Annál is inkább ezt javaslom, mert az édes levesek utoljára, az óvodában “játszottak” nálam).
Ennél a változatnál a cukrot a minimálisra csökkentjük (pici kell bele,hogy a paradicsom savanyú ízét enyhítse).
A sűrített paradicsomot felöntjük 1l csontlével, sózzuk, borsozzuk és bazsalikommal fűszerezzük (csipetnyi kakukkfű is mehet bele). És most jön a lényeg, a sűrítéshez olivaolajas, tejszínes habarást készítek, és ezt adom a paradicsomhoz. Egyet rottyan, és kész is. Bazsalikom levéllel lehet tálalásnál díszíteni, hogy a szemnek is tetszetős végeredményt kapjuk.
Jó étvágyat!
Főzés és az írás iránti szenvedélyem támogatásaként, családom nem csak azzal támogat, hogy rendszeresen olvas (nem bánnám, ha ezt a jó szokást, más is eltanulná tőlük), de rendszeresen meglep valami főzéshez kapcsolódó aprósággal.
Legutóbb, egy olyan könyvet kaptam tőlük, amiben a paradicsomleves egy teljesen újfajta elkészítését olvashattam. Ez, azért volt érdekes számomra, mert bár nagy tejföl rajongó vagyok, és szinte a tejfölt is tejföllel eszem, ennél a levesnél ez jutna utoljára eszembe. Az elkészítése nagyon hasonló az előbb leírt mediterrán paradicsomlevessel, azzal a különbséggel, hogy tejszín helyett tejfölt használ az elkészítéséhez.
…hm. Érdekes, de egy próbát megér.