A franciák pizzája
Ha már múltkor az Olasz nemzeti ételnek számító pizzát készítettem el házilag, most egy másik nemzet étele keltette fel a kíváncsiságomat, és ez a francia quiche. Tradicionális verziója a Quiche Lorraine, amely hivatalosan szalonnával készül. Így maximum a család férfitagjai számára lehetne érdekes, ezért én egy light-osabb verzióját készítettem el, csirkés tejszínes töltelékkel.
De igazából bármivel tölthetjük, ízlésünk szerint, és a szezonalitástól függően, húsos, de akár vega verzióban is elkészíthető. Az alaptészta elkészítése 5 percnél nem tart tovább, igaz, utána minimum egy órára hagyjuk a hűtőben állni hagyni. Ez az idő, pont elég a töltelék elkészítésére, és már mehet is a sütőbe.
Quiche alaptészta: Annyira egyszerű és gyors az elkészítése, hogy nem érdemes pl. kész leveles tésztával helyettesíteni, így olcsóbb és finomabb.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj (lehetőség szerint ne margarint használjunk), 1 tojássárgája, 1 dl víz, só.
A hozzávalókat egy mély tálban összegyúrjuk. Tényleg, összeáll pár perc alatt, és mehet a hűtőbe pihenni.
Csirkés töltelék:
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 2 fej hagyma, 2dl tejszín, 10dkg mozzarella, 10dkg trappista, 1 tojássárga.
Kevés olajon megpároljuk a kis kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és aranybarnára sütjük. Közben kibéleljük a sütőformát (27cm átmérőjű, kerek, de ha ilyen éppen nincs otthon, bármilyen sütőformába tehetjük.) A lényeg, hogy legalább 2-3 cm-es pereme legyen a tésztának. 10 percre tegyük be a tésztát a sütőbe, és félig megsütjük a tésztát. 10 perc után kivesszük, és a felhólyagosodott részeket villával kipukkasztjuk, majd jöhet rá a töltelék. Ha ezzel megvagyunk, meglocsoljuk a tojássárgájával elkevet tejszínnel. 5-6 db mozzarella karikát teszünk a tetejére, és rászórunk 20 dkg reszelt trappista sajtot. Ezek után mehet a sütőbe. 180 fokon, 45 perc alatt készre sütjük.
Ami egy olasznak a pizza, az egy francia számára a quiche, mi magyarok pedig élvezhetjük mindkét nemzet gasztronómiai specialitását.
Bár nem ez a kedvenc cikkem, de ez a kedvenc receptem. Nem ismertem korábban, ezt az ételt, de könnyű elkészíteni és laktató. Szívesen készítem, ha vendégek jönnek, mivel különleges és nagyon-nagyon finom. Az egyik kedvenc ételem lett!