Ünnepi menük és szokások Európában.
Bár minden kontinensen a Karácsonyt tartják a legmeghittebb ünnepnek, az ajándékozási és az étkezési szokások is jelentősen különböznek országonként. Európai kitekintés az országonként eltérő ünnepi gasztronómiai szokásokról. Melyik a kedvenced?
Németország: Libasült vörösboros káposztával
Nem igazán jellemző a halételek fogyasztása. Az ünnepi menü általában négyfogásos, hideg előétel: kaviár pirítóssal, esetleg ráksaláta, majd következik a leves, ami rendszerint húsleves. Főételként liba-, vagy kacsasült kerül az ünnepi asztalra, köretként párolt káposzta és gyümölcsök. A menüsort a desszert zárja, mely általában mogyorós vagy csokoládés torta.
Franciaország: Libamáj és csokoládés fatörzs
A franciák számára elképzelhetetlen az ünnepi asztal a híres karácsonyi desszertjük, a Buche de Noel nélkül., amit mi egyszerűen, csokoládés fatörzsként ismerünk. (fotó:receptbarlang.hu)
Olaszország: tartományonként más és más
A taljánoknál nincs egységes ünnepi menü, az étkek tájanként, és tartományonként változnak. Legjellemzőbb, hogy északon a vadat és a szárnyasokat részesítik előnyben, délfelé haladva pedig inkább pulykát készítenek polentával. (nálunk puliszka néven ismert kukoricalisztből készített lepény). Jellegzetes nápolyi desszert az un. Roccocco-keksz, ami egy mandulából készült kemény sütemény, melyet vörösborba mártogatva fogyasztanak.
Anglia: karácsonyi puding
Közkedvelt az a brit hiedelem, melynek értelmében aki a karácsony estétől szilveszterig tizenhárom adag karácsonyi pudingot tizenhárom különböző helyen megkóstol, arra örömteli, gyümölcsöző, boldog új esztendő köszönt.
Svédországban: hal, hal, hal.
Jellegzetes nemzeti ünnepi ételük a vajas-hagymás pácolt ponty, a Lutfisk. Aranyos szokásuk, hogy a főétkezés után, desszertként habos tejberizst esznek, amibe elrejtenek egy szem mandulát. Aki megtalálja, ajándékot kap.
Lenygyelország: 12 fogás
A hagyománytisztelő lengyelek 12 fogást esznek végig, a 12 apostol emlékére. Előnyben részesítik a halat, mind a leves kiválasztásakor szívesen készítenek hallevest, de gyakori, hogy az ünnepi menü folytatásaként is halat esznek, pl. füstölt hallal töltött tojást.
Láthatjuk, hogy igaz a mondás, ahány ház, annyi szokás.
Miután az én karácsonyi menüsorom főételeként idén nem szerepel a gesztenyés pulyka, mégis szerettem volna a gesztenyét valahogy a menüsorba csempészni, ezért a desszert alapjául választottam ezt a nélkülözhetetlen igazi téli finomságot.
Gesztenyés mousse mézeskaláccsal:
- 25 dkg gesztenyepüré
- 1 dl tej
- 1dl fűszeres bor (eredetileg Marsala bor, de miután az nagyon drága, helyettesíthetjük más fajtával is)
- 2 db tojás
- 1 ek barna cukor
- 15 dkg mascarpone
- 1 flakon tejszínhab
- kakaópor, vagy csokoládé reszelék a tálaláshoz.
A gesztenyemasszát egy mély tálban villával szétnyomkodjuk. Lassú tűzön krémesre elkeverjük a tejet, a bort, a cukrot és a tojássárgáját. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd a gesztenyemasszához keverjük. Ezt követően a masszához keverjük a mascarponét is, majd a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lassú, óvatos mozdulatokkal ezt is a gesztenyéhez adjuk. Az egész masszához még hozzáadjuk a tejszínhabot, hogy lágyabb állaga legyen, poharakba tesszük, és jó alaposan lehűtjük. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral, vagy étcsokoládé darabokkal.