Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Kiskarácsony, nagykarácsony… 2. rész – Gesztenyés mousse.

Ünnepi menük és szokások Európában.

Bár minden kontinensen a Karácsonyt tartják a legmeghittebb ünnepnek, az ajándékozási és az étkezési szokások is jelentősen különböznek országonként. Európai kitekintés az országonként eltérő ünnepi gasztronómiai szokásokról. Melyik a kedvenced?

 

gesztenye mousse 004

Németország: Libasült vörösboros káposztával

Nem igazán jellemző a halételek fogyasztása. Az ünnepi menü általában négyfogásos, hideg előétel: kaviár pirítóssal, esetleg ráksaláta, majd következik a leves, ami rendszerint húsleves. Főételként liba-, vagy kacsasült kerül az ünnepi asztalra, köretként párolt káposzta és gyümölcsök. A menüsort a desszert zárja, mely általában mogyorós vagy csokoládés torta.

Franciaország: Libamáj és csokoládés fatörzs

A franciák számára elképzelhetetlen az ünnepi asztal a híres karácsonyi desszertjük, a Buche de Noel nélkül., amit mi egyszerűen, csokoládés fatörzsként ismerünk. (fotó:receptbarlang.hu)

karacsonyifatorzstorta1

Olaszország: tartományonként más és más

A taljánoknál  nincs egységes ünnepi menü, az étkek tájanként, és tartományonként változnak. Legjellemzőbb, hogy északon a vadat és a szárnyasokat részesítik előnyben, délfelé haladva pedig inkább pulykát készítenek polentával. (nálunk puliszka néven ismert kukoricalisztből készített lepény). Jellegzetes nápolyi desszert az un. Roccocco-keksz, ami egy mandulából készült kemény sütemény, melyet vörösborba mártogatva fogyasztanak.

Anglia: karácsonyi puding

Közkedvelt az a brit hiedelem, melynek értelmében aki a karácsony estétől szilveszterig tizenhárom adag karácsonyi pudingot tizenhárom különböző helyen megkóstol, arra örömteli, gyümölcsöző, boldog új esztendő köszönt.

 Svédországban: hal, hal, hal.

Jellegzetes nemzeti ünnepi ételük a vajas-hagymás pácolt ponty, a Lutfisk. Aranyos szokásuk, hogy a főétkezés után, desszertként habos tejberizst esznek, amibe elrejtenek egy szem mandulát. Aki  megtalálja, ajándékot kap.

 Lenygyelország: 12 fogás

A hagyománytisztelő lengyelek 12 fogást esznek végig, a 12 apostol emlékére. Előnyben részesítik a halat, mind a leves kiválasztásakor szívesen készítenek hallevest, de gyakori, hogy az ünnepi menü folytatásaként is halat esznek, pl. füstölt hallal töltött tojást.

Láthatjuk, hogy igaz a mondás, ahány ház, annyi szokás. 

Miután az én karácsonyi menüsorom főételeként idén nem szerepel a gesztenyés pulyka, mégis szerettem volna a gesztenyét valahogy a menüsorba csempészni, ezért a desszert alapjául választottam ezt a nélkülözhetetlen igazi téli finomságot.

Gesztenyés mousse mézeskaláccsal:

gesztenye mousse 003

Hozzávalók:
  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 1 dl tej
  • 1dl fűszeres bor (eredetileg Marsala bor, de miután az nagyon drága, helyettesíthetjük más fajtával is)
  • 2 db tojás
  • 1 ek barna cukor
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 flakon tejszínhab
  • kakaópor, vagy csokoládé reszelék a tálaláshoz.

A gesztenyemasszát egy mély tálban villával szétnyomkodjuk. Lassú tűzön krémesre elkeverjük a tejet, a bort, a cukrot és a tojássárgáját. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd a gesztenyemasszához keverjük. Ezt követően a masszához keverjük a mascarponét is, majd a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lassú, óvatos mozdulatokkal ezt is a gesztenyéhez adjuk. Az egész masszához még hozzáadjuk a tejszínhabot, hogy lágyabb állaga legyen, poharakba tesszük, és jó alaposan lehűtjük. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral, vagy étcsokoládé darabokkal.


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next