Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Márton-napi libanapok

A sütőtök és a liba együttese

Szeretem az ünnepeket, lehetőséget adnak kicsit kilépni a szürke hétköznapok egyhangúságából.Ilyenkor mindig szépen feldekorálom a lakást, és igyekszem az ünnep hangulatát a konyhába is becsempészni. Mivel az Amerikából átvett,  Helloween, és a tipikus magyar hagyomány, a Márton napi liba napok nagyon közel esnek egymáshoz,  arra gondoltam, e két ünnepre jellemző alapanyag kombinálásából készítek ételt.Így született meg a sült libacomb chilis-narancsos sütőtök chutneyval ötlete.
(A chutney végeredményben, egy nagyon erősen fűszerezett darabos és sűrű mártás, mely eredendően Indiából származik, de ma már szinte minden jobb étterem kínálatában megtalálható. Szinte bármilyen zöldségből  és gyümölcsből elkészíthető.  Érdemes kísérletezni, a lényeg, hogy a végén egy darabos, lekvárszerű, intenzív ízvilágú készítményt kapjunk. )
Számos legenda kapcsolódik a Márton nap eredetéhez, egyesek szerint eredete egészen az ókorig nyúlik vissza. Egy másik történet a Szombathelyen született Márton püspöknek tulajdonítja az ünnep eredetét, aki annyira szerény volt, hogy miután nem érezte magát méltónak a püspöki címre, egy libaólban bújt el a megtiszteltetés elöl, nem túl nagy sikerrel, mert a libák gágogásukkal elárulták őt, ezután Tour püspökének szentelték.
De a legvalószínűbb mégis csak arra visszavezetni, hogy november 11-e volt az évi gazdasági munkák befejezésének, és ezt nagy lakomákkal ünnepelték meg, ilyenkor kóstolták meg az újbort, és vágták le a libákat. Ilyenkor fizették ki a cselédek éves bérét is, mely mellé egy tömött liba is járt.
“Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”

A chilis-narancsos sütőtök chutney elkészítése:

Hozzávalók:
  • 40 dkg sütőtök
  • 4 db narancs
  • 1 ek. apróra vágott chili peperoncini
  • 15 dkg barnacukor
  • egy csipet reszelt gyömbér
  • 1 ek. méz
  • 1dl balzsamecet
  • 2 db citrom
  • szegfűszeg
  • 1 fej vöröshagyma

libacomb 007

A sütőtököt és a narancsokat megtisztítjuk (a narancs fehér hártyáját is leszedjük), majd felkockázunk.

1 db narancs héját lereszeljük.
Kevés olajon megpirítjuk a cukrot, karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott sütőtök és narancs darabokat, valamint a felaprított hagymát.
Fűszerezzük gyömbérrel, szegfűszeggel, pici sóval, hozzáadjuk az mézet és a chili paprikát. Az egészet felöntjük a balzsamecettel, és 1 dl vízzel. (Én egy kis konyakot is teszek bele, attól pikánsabb lesz az íze.)
Felforraljuk, és negyed óra alatt félpuhára pároljuk Ekkor hozzáadjuk egy-egy narancs és citrom reszelt héját, és a citromlevet. További 35 percig főzzük, míg a hozzávalók szétfőnek.
A legvégén villával kissé szétnyomkodjuk.
Még forrón steril üvegekbe öntjük, lezárjuk, majd 5 percre fejre állítjuk.(mintha lekvárt tennénk el).
Száraz, hűvös helyen sokáig eltartható. Karácsonyi ajándéknak is kiváló.

A libacombokat előző este már befűszerezem, nem kell túl sok fűszer hozzá, mert a chutney ugye, nagyon fűszeres. Kevés só, bors, majoranna. Bedörzsöljük fokhagyma krémmel és beborítjuk bacon szalonnával. Másnap mehet a sütőbe, 200 fokon közel két óra alatt puhul meg.

SÜTŐTÖK KOLLÁZS

HAPPY HELLOWEEN!


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next