Két ünnepi menüsorral már próbáltunk segíteni nektek a karácsony előtti készülődést. Most, hogy már csak pár nap van hátra az ünnepekig, még egy utolsó segítség, egy nemzetközi menüsorral készültünk, különös tekintettel a laktózérzékenység problémájára. Az itt elkészített ételek tejtermékei ugyanis a Naszály-te Magic Milk termékcsaládjának felhasználásával készültek. Bátran állíthatjuk, hogy az ízében kicsit sem különböznek a hagyományos tejterméktől, viszont sokkal egészségesebbek, mivel ásványi anyagokban, fehérjékben és kálciumban igen gazdagok.
Szerencsére, már a laktózmentes termékek beszerzése sem jelenthet gondot, mivel ezen termékek országszerte megvásárolhatók az Auchan, Spar, Interspar, Tesco, CBS és COOP üzletekben.
Személyes kedvenc a mostani ételsorok elkészítéséhez egy, ugyan nem kellő termék, de ízével teljesen levett a lábamról, és segített, hogy még élvezetesebb legyen a főzés. És ez nem más, mint a Magic Milk jegeskávéja, ami ezekben a hűvösebb napokban akár forrón is igazi élményt jelent.
Nemzetközi karácsonyi menüsor:
Grapefruitos ráksaláta és libamáj pirítóssal
Céklás-narancsos lazac, sült burgonyapürével
Mákos-vaníliás tejberizs dupla meggyel
Sajttal töltött füge Amoretto ágyon
Céklás-narancsos lazac, sült burgonyapürével
- 15 dkg vaj (laktózmentes vajkrém)
- 4 szelet lazacfilé (12-14dkg)
- 2 szem narancs
- 1 fél üveg cékla konzerv
- só, bors,
- 80 dkg burgonya
- 10 dkg laktózmente vajkrém
- 0,5 dl laktózmentes tejszín
- 2 db tojássárga
- só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
A lazacokat sütés előtt papírtörlővel szárazra töröljük. Megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A lazacok sütését a bőrös oldalával lefele kezdjük, 3-4 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, ez kb. 2-3 perc.
A sütésnél visszamaradt zsiradékba beleteszünk 1 narancs kifacsart levét. A másik narancsot megpucoljuk, eltávolítjuk a gerezdek közti fehér hártyát is (ez a legmacerásabb rész, a többi már gyorsan megvan), apró kockákra vágjuk, és beletesszük a narancsos öntetünkbe.
Következő lépésként hozzáadjuk a cékla konzervet, és az így kapott narancsos-céklás öntetet felforraljuk. Elég, ha csak egyet rottyan, majd egy botmixer segítségével selymes állagúvá turmixoljuk.
A sült burgonyapüré elkészítéséhez először sima burgonyapürét készítünk. A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, és fedő alatt, annyi vízben, amennyi ellepi megfőzzük.
Burgonyanyomóval áttörjük, sózzuk, ízesítjük kevés szerecsendióval, és vaj, illetve tejszín segítségével simára keverjük.
A masszát nyomózsákba töltjük, és egy sütőpapírral borított sütőlemezre tetszés szerinti formákat nyomunk.
200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük.
Mákos-vaníliás tejberizs dupla meggyel
- 20 dkg rizs
- 1 l laktózmentes Magic Milk tej
- 1 rúd vanília
- 7+5 dkg nyírfacukor vagy xilit
- 3 ek mák
- 30 dkg meggy (fagyasztott, vagy friss)
- 0,5 dl meggylikőr
- 1 ek citromlé
- csipetnyi só
Elkészítése:
Első lépésként megfőzzük a tejberizst. Alaposan átöblítjük a rizst, majd egy mély lábosba öntjük a tejet, hozzáadunk egy csipetnyi sót, és a kikapart vaníliarúdat és végül a rizst. Felforraljuk, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett további 30 percig főzzük.
Amikor a rizs elkészült belekeverünk 7 dkg cukrot és jól elkeverjük.
Fóliával letakarva hagyjuk kihűlni. (Ez azért fontos, hogy elkerüljük a tejberízs tetején a bőrösödést)
A mákot serpenyőben megpirítjuk, kb. egy perc, és kihűtött tejberizshez keverjük.
A meggyöntethez 30 dkg meggyet összeturmixolunk.
Felforraljuk, majd hozzáadunk 5 dkg cukrot, a citromlevet, és a meggylikőrt.
Felforraljuk, majd kis lángon tovább főzzük, amíg szirupossá válik.
Tálalás: a tejberizst poharakba öntjük, és a tetejére 2 ek meggyet halmozunk.
MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK NAGYON BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!