Nem jelenti azonban a probléma megoldását a tejtermékek teljes körű kiiktatása az étrendünkből, egyrészt mert sok nagyon finom étel nélkülözhetetlen alapanyagát képezik ezen termékek, másrészt, mert sok hasznos ásványi anyag és vitamin található bennük.
Hazánkban elsőként a Naszály-tej készített laktózmentes tejtermékeket, melyet Magic Milk fantázia néven hozott forgalomba, s amelyek felhasználásával pompás karácsonyi menü sor állítható össze azoknak is akik ebben a problémában érdekeltek. Karácsonyig, minden héten egy-egy igazi laktózmentes menüsorral kedveskedünk olvasóinknak, hogy bemutassuk, a laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a sok finomságról, előételtől kezdve a főételen át a desszertig, számtalan finomság elkészíthető laktózmentes anyagok felhasználásával.
Hagyományos karácsonyi menüsor
Kapros túróval töltött paradicsom
Rumos gesztenyekrém leves
Rántott ponty sokmagvas bundában hamis burgonyasalátával
Kókuszgolyó vanília sodóval
Kapros túróval töltött paradicsom
Hozzávalók:
- 8 szem paradicsom
- 360 g laktózmentes túró
- 150 g laktózmentes tejföl
- 150 g laktózmentes natúr joghurt
- 2 fej vöröshagyma
- só, bors, fokhagymakrém
- 1 tk aprított chili
- 1 csokor apróra vágott kapor
Elkészítése:
A túrót egy mély tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a natúr joghurtot, valamint az apróra vágott vöröshagymát. Fűszerezzük sóval, borssal, fokhagyma krémmel, az apróra vágott chilivel. Végül belekeverjük az apróra vágott kaprot.
A paradicsom tetejét levágjuk (a száras fele legyen alul, hogy megálljon), és megtöltjük a túró töltelékkel. 1-2 órán át a hűtőben hűlni hagyjuk, ezalatt az ízek is összeérnek, de akár már előző nap is elkészíthetjük, így több időnk marad egyéb karácsonyi elfoglaltságokra.
Rumos gesztenyekrém leves
Hozzávalók:
- 1 l laktózmentes tej
- 1 db vaníliarúd
- 1 tasak vanília pudingpor
- 25 dkg gesztenye massza
- 1 ek fahéj
- 1 dl rum (rum aroma)
- 1 ek méz
Elkészítése:
1 l tejet egy nagyobb lábasban felteszünk melegedni, majd belekaparjuk a vanília rúd belsejét. Hozzáadjuk a tasak vanília pudingot, és simára keverjük. Hozzáadunk 1 dl rumot (ha gyerekek is fogyasztják a levest, használjunk inkább rum aromát.)Ezt követően belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, es egy botmixer segítségével simára keverjük.A végén fahéjjal és mézzel fűszerezzük. A legfinomabb, ha hűtőben lehűtjük, és hidegen fogyasztjuk. Tálaláskor nyomjunk rá tejszínhabot.
Tipp: íz világában nagyon passzol hozzá a meggy íze. Ha van egy kis időnk, főzés előtt a meggyet 1-2 órán keresztül áztassuk be a rumba, és ezt adjuk a gesztenyekrém levesünkhöz.
A Magic Milk laktózmentes tejet és tejszínt Tetra Pak csomagolásban találjátok az üzletek polcain. Környezetbarát kiszerelése, az italoskarton teljes egészében újrahasznosítható, annak 75%-a papír. Az FSC® (Forest Stewardship Council®, vagyis Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) embléma a Tetra Pak csomagolóanyagain pedig azt jelzi, hogy a kartoncsomagolás papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb, ellenőrzött forrásból származik, ahol figyelnek a természetre, valamint az erdőben és az erdő körül élő és dolgozó emberekre.