Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Kiskarácsony, nagykarácsony…1.rész

Közeleg a legmeghittebb ünnepünk, a Karácsony!

A Karácsony talán a legszebb és legmeghittebb ünnepünk. Lázasan készülődünk már hónapokkal előbb, törjük a fejünket, kinek milyen ajándékkal kedveskedhetnénk, mivel tehetnénk még teljesebbé ezt az ünnepet. Ez a fokozott izgalom igaz a konyhai készülődésre is. Ilyenkor szeretjük valami különleges ételsorral meglepni szeretteinket, persze a hagyományok figyelembe vételével.


Karácsonyi étkezési hagyományainkban a régi paraszti étkezés alapjai találhatóak meg. Gyakoriak a halból készült ételek, de mostanában egyre gyakoribb az angolszász területekről elterjedt pulyka fogyasztása is. A paraszti hagyományokból ered a mákos guba elterjedése, csakúgy, mint a szinte minden háztartásban elkészítendő diós és mákos beigli, ami nélkül a karácsonyi asztal szinte elképzelhetetlen. Lényege, hogy dús töltelékkel készítsük, alapja lehet omlós, vagy kelt tészta is. A tölteléket még érdekesebbé tehetjük, ha keverünk bele mazsolát, datolyát, mézet, vagy, akár birsalmát.

Akár melyik ételt is részesítjük előnyben, a legfontosabb szabály, hogy ne karácsony este akarjunk erőn felül teljesíteni. A karácsony a háziasszonyok számára is ünnep, illek helyet foglalni az ünnepi asztalnál. Ugyanúgy, ahogy magunkat ünneplőbe öltöztetjük karácsonykor, bőven elegendő, ha ételeink is egy ünnepi köntöst kapnak, valami kis aprósággal megbolondítjuk, ünnepivé varázsoljuk őket. Semmiképpen se ekkor kísérletezzünk egy vadonatúj recept elkészítésével.

Az én idei karácsonyi menüsorom, ajánlatképpen:

  • Ponty halászlé
  • Hortobágyi palacsinta
  • Gombás-hagymás párolt bélszín hercegnő burgonyával
  • Rántott halrudacskák majonézes burgonyával
  • Gesztenye mousse mézeskaláccsal

Tipp: akár halat, akár pulykát készítünk, érdemes fűszerezett tejben kis ideig beáztatni, ezáltal jobb ízű, omlósabb ételt tálalhatunk.

hortobágyi palacsinta 001

Hortobágyi palacsinta recept:

Hozzávalók:

10-12 darab sós, nem túl vékonyra sütött palacsinta
50 dkg tetszőlegesen kiválasztott hús (marha, vagy csirke)
1 nagy fej vöröshagyma
1 kávéskanál majoranna, só és bors3 teáskanál pirospaprika (ha van otthon egy csipetnyi pirosarany)
1 dl tejszín
3-4 dl tejföl2 evőkanál finomliszt

Egy serpenyőben kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst. A tűzről levéve fűszerezzük sóval, borssal, majorannával és pirospaprikával, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor kész a hús, egy szűrőkanállal kiszedjük egy mély tálba és botmixerrel pürésítjük. A szaftot felöntjük a tejszínnel, és két evőkanál liszttel besűrítjük.

hortobágyi palacsinta 002

 

 

 

 

 

A palacsintákat kisütjük. A palacsintákba (nagyjából egy negyednyi területre) töltünk kb. két evőkanálnyi húspépet. Ezután a palacsintákat összehajtom háromszög alakúra. Egy tepsibe helyezem a megtöltött palacsintákat, majd meglocsoljuk a szafttal és egy kis tejjel elkevert tejföllel. Forró sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk.


2 Responses to Kiskarácsony, nagykarácsony…1.rész

  1. Hajnik Kata

    Ha nem utazunk szívesen főzök a nagy családomnak, csak úgy élvezetből stressz nélkül.
    Az elmúlt hetekben a szárnyasokat próbálgattam.
    Liba…az fenségesen omlós lett, mert anyukám régen mindig ajánlotta a kuktát előpárolásra.
    Kacsa…a család boldogan ette almás vörös-káposztával
    Szóval most ki szeretném próbálni a pulykát egészben, sütőben..mint az “amcsi” filmekben :)
    Kérdésem lenne a szakértőhöz:
    hol vegyem meg?
    mit figyeljek a színén, méretén?
    hogyan készítsem elő? ( a fűszeres tejben áztatáson kívül)
    A választ előre is köszönöm:
    Hajnik Kata
    Budapest-Bécs-Pozsony-Prága-Ljubljana

    • Bakos Andrea

      Kedves Kata!
      Akár liba, akár kacsa, fenséges tud lenni mindkettő. Az egészben sült liba nem csak nagyon finom, de nagyon hangulatos tud lenni az ünnepi asztalon.
      Hogy hol vedd meg, abban nem igazán tudok segíteni a bécsi helyismeret hiányában, de ha ismersz megbízható hentest, akkor tőle rendelj meg egy 4-5 kg-os bébipulykát.(Általában csak rendelésre tartanak).
      Elkészítéséről annyit érdemes tudni, hogy előző nap (24 órával a sütés előtt) áztasd be sós vízbe egy nagy fazékban.
      Másnap 220 fokos sütőben, alufóliával letakarva, kezd el sütni 30 percen keresztül, majd a sütő hőfokát 120 fokra levéve további 420 percig süsd. Mellével lefele tedd be a sütőbe. Fűszerezése: a hasüregébe tegyél rozmaringágakat, fokhagymagerezdeket, zellert, almát.
      A legvégén érdemes megkenni mézes-vajjal, hogy szép aranybarna színe legyen, és így még 20 percig sütni, 220 fokon.
      Jó étvágyat hozzá!
      Andrea

Hozzászólás a(z) Hajnik Kata bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next