Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Ha november, akkor Márton nap. Ha Márton nap, akkor LIBA!

Ismerjük be, nem túl gyakori szereplője a magyar konyhának a liba hús. Egyrészt az ára miatt is, másrészt pedig az elkészítési ideje miatt is. Mert ugye, egy fárasztó nap után, nehéz lenne liba húsból összeütni egy gyors, 30 perces vacsorát. November 11-én, viszont kihagyhatatlan gasztronómia élmény. Főleg akkor, ha ismerőseink már előre bejelentkeznek, hogy ” ugye főzől egy isteni Márton-napi liba vacsorát nekünk?”. Erre mit is lehetne válaszolni, mint azt, hogy “persze, még a desszert is libából lesz”.

Korábban már több cikkünk is foglalkozott a Márton-nap eredetével, a hozzá köthető népszokásokkal, sőt , a mese világ fele is elkalandoztunk. lásd:

http://oromkonyha.hu/blog/osz-bucsuztato-marton-nap-sult-libacombbal-dobrogi-modra-2/

http://oromkonyha.hu/blog/marton-napi-borfesztival-a-gellertben/

http://oromkonyha.hu/blog/unnepi-menuk/marton-napi-libanapok-helloween-korettel/

 Idén a fő hangsúly, egy tökéletes liba vacsora menű összeállítása.

leves: házias libaaprólék leves

főétel: fűszeres libacomb almás lila káposztával és libazsírban pirított burgonyával

desszert: borhabkrém rozmaringos fügével éps lúdláb tortával (itt egy kicsit “csalhatunk”, ha a tortát cukrászdából szerezzük be.)

liba1

A leves elkészítése nem igényel különösebb kihívást, hasonlóan készítjük, mintha egy jó húslevest főznénk, jelen esetben liba aprólékból. A tökéletes ropogós libacomb elkészítésének a titka, hogy ne sajnáljunk rászánni elég időt, és a végén, amikor már puha és majdnem kész, egy serpenyőben piritsunk rá.

libadesszert

Hozzávalók:

  • 6 db libacomb
  • 2-2 fej vöröshagyma, fofhagyma
  • zöldfűszerek: majoranna, bazsalikom, rozmaring)
  • libazsír
  • só,bors

Elkészítése:

A libacombokat megmossuk, szárazra töröljük, megvizsgáljuk és ha találunk pihéket, tokokat, eltávolítjuk őket. Ezután a bőrt éles késsel beirdaljuk, vigyázva, hogy a húsba ne vágjunk bele. Ezt követően a tcombokat sóval, borssal bedörzsöljük, majd megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel. Kizsírozott tepsibe tesszük, (bőrével lefelé kezdjük el a sütést), közéjük tesszük a félbevágott fokhagymákat, és a negyedekre vágott vöröshagymákat. 180 fokos sütőben 2,5 órán át sütjük. Ezt követően a combokat megfordítjuk, a kiolvad zsírral alaposan meglocsoljuk, és a sütőt feltesszük 200 fokra. Így pirítjuk tovább kb. 30 percen át. Hústűvel leellenőrizzük, hogy elég puha-e, a sütőből kivéve 10 percig pihentetjük. Köretként almás lilakáposztát, és libazsírban sült krumplit tálalunk hozzá.

 

 

 


Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next