Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Laktózmentes karácsonyi gasztronómia 2.rész

Advent első vasárnapján már foglalkoztunk a laktózérzékenység problémájával, hisz ez a betegség nem kell, hogy azt jelentse, a laktóz érzékenyeknek meg kell vonniuk maguktól minden finomságot. Szerencsére a Naszály-tej Magic Milk termékcsaládja pont ezen a problémán segít. A Magyarországon elsőként megszületett laktózmentes termékcsalád tartalmaz tejet, tejszínt, vajkrémet, tejfölt, natúr joghurtot, túrót, de még túró rúdit is. Vagyis minden olyan terméket, ami egy jó krémleves, vagy egy igazán finom desszert elkészítéséhez nélkülözhetetlen.

Akkor egy hagyományos karácsonyi menüsort mutattunk be olvasóinknak, most pedig egy elegáns menüsorral készültünk nektek.Többen kérdeztétek, hogy mi a helyzet a termékek áraival kapcsolatban, mennyire megfizethetőek ezek a speciális termékek. Való igaz, egy kicsit drágábbak ezen termékek az átlagosnál, ez körülbelül 20%-ot jelent, de ne felejtsük el hogy nagyságrendileg csak pár száz forintról beszélünk, és az egészségünk ennél jóval többet ér.

Tudtad?: Az élelmiszer törvény szerint laktózmentes az a termék, amelynek 100 grammja 0,1 gramm tejcukornál kevesebbet tartalmaz, és ennek a kritériumnak a Magic Milk termékcsalád minden tagja maximálisan megfelel.

Elegáns karácsonyi menüsor:

 Baconba tekert aszalt szilva libamájjal

 Fokhagymakrém leves füstölt lazaccal és füstölt sajttal

Sült libacomb vörösboros áfonyamártással és diós-almás vöröskáposztával

 Réteges vaníliakrém Baileys likőrrel

 

 Fokhagymakrém leves füstölt lazaccal és füstölt sajttal

 DSCN1969

Hozzávalók:

  •  15 dkg vaj (laktózmentes vajkrém)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 dl laktózmentes tejszín
  • 2 ek liszt
  • 1 l húslé
  • só, bors, szerecsendió
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 10 dkg füstölt lazac

Elkészítése:

Egy mély lábosban megolvasztjuk a vajat , majd beletesszük a megtisztított és felkarikázott vöröshagymákat, megdinszteljük míg szép aranybarna színük lesz.Ekkor hozzáadjuk az fokhagymanyomón áttört fokhagyma gerezdeket, és további 1 percig pirítjuk.Felöntjük 2 liter húslével, és befűszerezzük, sóval, borssal, szerecsendióval. Felforraljuk, majd további 20 percen át alacsony lángon főzzük.A legvégén a tejszínhez hozzáadjuk a 2 ek lisztet, simára keverjük, majd a leveshez adjuk és egyenletesen elkeverjük. Botmixer segítségével selymessé keverjük.Tipp: adjunk hozzá a leves levéből is pár kanállal, így nem lesz csomós a habarásunk mikor a leveshez adjuk.Tálalás: a levest egy mély tálkákba tesszük, ráfektetjük a lazaccsíkokat, és megszórjuk reszelt füstölt sajttal, esetleg tehetünk még rá felaprított snidlinget is.

Réteges vaníliakrém Baileys likőrrel

DSCN1994

 Hozzávalók:

  •  
  • 1/2 l laktózmentes tej
  • 150 g csokoládés keksz
  • 20 g étcsokoládé
  • 3 db banán
  • 1 tasak vanília puding por
  • 6 ek karamell öntet
  • 6 ek Baileys likőr

Elkészítése: 

Ennek a desszertnek az elkészítése roppant gyors és egyszerű, mégis különösen látványos desszert lehet a karácsonyi asztalunkon, és akár már előző nap is elkészíthetjük.

A laktózmentes tej és a csomag vanília pudingpor felhasználásával megfőzzük a pudingot, ha még intenzívebb ízt szeretnénk elérni, kaparjuk bele egy vaníliarúd magját.

Egy pohár aljára az így elkészült pudingból pár kanállal teszünk, majd a következő rétegként befedjük a nagyobb darabokra tördelt csokis keksszel, és meglocsoljuk egy kanál Baileys likőrrel.

Felkarikázott banánt teszünk a tetejére, majd jöhet ismét egy réteg vanília krém.

Legfelső rétegként karamellöntetet készítünk

(10 dkg cukrot közepes lángon rozsdavörös színűre karamellizálunk. A forró karamellhez hozzáadunk 4 dkg felkockázott vajat, és simára keverjük. Majd lehúzzuk a tűzről és beleöntünk 1,5 dl laktózmentes, szoba hőmérsékletű tejszínt.)

Az elkészült karamell krémet ráöntjük a vanília krém tetejére, és végül reszelt étcsokoládéval díszítjük.

Tipp:  látványosabb lesz a desszertünk, ha kicsit tovább játszunk a színekkel, a tetejét zöld mentalevéllel díszítjükm és a banán helyett piros bogyós gyümölcsöket teszünk bele.


4 Responses to Laktózmentes karácsonyi gasztronómia 2.rész

  1. Balogh Anikó

    Véleményem szerint a baileys likör nem alkalmas laktózmentes édesség elkészítéséhez:(

    Termékismertető

    Baileys:

    Mogyorószínű, 17% alkoholtartalmú selymesen lágy krémlikőr. Összetevői:ír whiskey, tejszín, méz, vaníliakivonat.

    • Andrea

      Kedves Anikó! Igazad van, a Baileys likőr valóban nem ajánlott a laktózérzékenyeknek, a receptben azonban nem egy egész üveg elfogyasztása ajánlott. Ilyen kis mennyiségben nem valószínű, hogy bárkinek is irritációt okozhat, de persze, aki fokozottan érzékeny, az helyettesítheti más alkohollal, esetleg aromával is, bár a recept ízvilágához ez passzol leginkább.

  2. Szendrő Zsuzsa

    Én cukros is és laktózérzékeny is vagyok. Lehet valahol olyan hétköznapi és ünnepi recepteket és/vagy alapanyagokat találni, amelyek mindkét problémámat figyelembe veszik? Ugyan, már majdnem dietetikusnak érzem magam, de jó lenne könnyebben élni. Köszönöm, ha emailban kapok választ! Tisztelettel Szendrő Zsuzsa (Budapest)

  3. Andrea

    Kedves Zsuzsa! Terveink között szerepel egy olyan aloldal létrehozása a weboldalon,amely csak olyan recepteket tartalmaz majd, ami a laktóz-, gükóz-, és fruktózérzékenyek életét szeretné megkönnyíteni. Kis türelmet kérünk.

Hozzászólás a(z) Balogh Anikó bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next