Bár eddig az időjárás kegyes volt hozzánk, a tél még nem igazán mutatta meg körmeit, de ha hinni lehet a meteorológusoknak, ez hamarosan megváltozik. Kegyetlen mínuszoknak nézünk elébe, és ilyenkor a legjobb megoldás, egy tányér gőzölgő leves.
Amúgy is, nagy divatját élik most a levesek, a városokban sorra nyílnak a trendi levesezők, akik gyakran építik vendégkörüket azokra az irodai dolgozókra, akik délben csak kiszaladnak “bekapni” egy-egy tartalmas levest. Ez időben sem okoz hatalmas kiesést, és ráadásul elmarad az evések utáni “kaja-kóma”, vagyis gőzerővel folytatódhat tovább a munka.
Elkészítésük egyszerű, ízviláguk igen változatos, és a különböző levesbetétekkel még tovább “megbolondíthatjuk” őket. A levesek selymes-krémes állagát igazán kihangsúlyozza egy kis roppanos levesbetét.
Levesbetétek:
- kruton (kenyérkocka)
- Chipsek (zöldségekből, pl káposzta, bacon chips)
- házi levesgyöngy
- hús- vagy májgombóc
Korábbi írásainkban is már sok teret szenteltünk a különböző leveseknek, lásd:
- http://oromkonyha.hu/blog/gyogyito-husleves-influenza-jarvany-esetere/
- http://oromkonyha.hu/blog/paradicsomleves-variaciok/
- http://oromkonyha.hu/blog/a-magyar-gasztronomia-egyik-gyongyszeme/
- http://oromkonyha.hu/blog/levesek/hello-hal-hagyomany/
Most egy olyan leves receptjét szeretnénk megosztani veletek, aminek az elkészítése kb 35-40 perc, a különböző kiegészítőkkel tetszés szerint variálhatjuk a kedvünknek megfelelően: lehet kókusztejes-chilis, vagy éppen narancsos-gyömbéres, levesbetétként használhatunk bacon chipset, netán különböző magokat.
Kitaláltátok? Bár már elmúlt Hallowen, a sütőtőkkrém levesek reneszánszukat élik.
Hozzávalók:
- 80 dkg megpucolt, kockára vágott sütőtök
- 1/2 darab közepes gyömbér reszelve
- 2dl főzőtejszin
- 5 dl alaplé – 5 dl víz
- só, bors, szerecsendió
- bacon/hagyma chips
Elkészítése:
A felkockázott tököt felöntjük az alaplével, a vízzel, és egy lábosban feltesszük főzni. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt gyömbérrel. Fedő alatt, takaréklángon forraljuk, amíg a tök meg nem puhul. (kb. 30 perc). Ha megpuhult, összeturmixoljuk, hozzáöntjük a főzőtejszint, ha szükséges, még fűszerezzük. Végül visszatesszük a tűzre és egyet rottyantunk rajta. Tálaljuk bacon, vagy hagyma chip-szel a tetején.