A Húsvét egyik szimbólikus étele a sonka, de valljuk be, néha már unjuk a megszokott főtt sonka-főtt tojás kombót. Szívesen kipróbálna valami új receptet, aminek a fő alapanyaga azért a sonka maradjon? A közelgő Húsvét alkalmából ezért is gondoltuk, hogy három kevésbé ismert receptet megosztunk veletek, a közös bennük, hogy mindegyik egy-egy kitűnő húsvéti leves recept.
A Húsvétról már több írásunkban is megemlékeztünk, volt hogy a kedvenc húsvéti mártogatós receptünket osztottuk meg veletek, volt hogy a húsvéthoz kapcsolódó böjt apropóján a padlizsánkrém receptet, vagy a tonhalas cézár saláta elkészítését.
Ezeket az írásokat az alábbi linkre kattintva olvashatjátok el ismét:
http://oromkonyha.hu/blog/salatak/husvet-tonhalas-cezar-salata/
http://oromkonyha.hu/blog/egyeb/husveti-martogatos/
De mielőtt a receptet megosztanánk veletek, pár mondat arról, hogy miért éppen a sonka lett a Húsvét egyik jellegzetes jelképe.
Régen, a paraszti családoknál a téli disznóölésekkor készült a sonka, ami a böjti időszak alatt érlelődött késszé. A böjt során azt elfogyasztani nem lehetett, így legelőször Húsvétkor kerülhetett a finom sonka az asztalra! Valószínűleg ez lehet az alapja, hogy ilyen kitüntetett szerepe van a Húsvéti sonkának!
Húsvéti sonkaleves
Hozzávalók:
- 40 dkg nyers füstölt sonka
- 40 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, gomba, kelbimbó)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1-1 dl tejföl, tejszín és száraz bor (eredetileg vörösbor, de van aki fehérrel készíti)
- 1 tk liszt
- 1 ek torma
Elkészítése:
A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk. Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. A húst rostjaira merőlegesen apró kockákra vágjuk. Amíg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vágjuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt. Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort és a tejszínt. Tálaláskor a levesestál aljára tesszük a tormát, és erre merjük rá a forró levest. Különlegesen finom és kiadós leves.
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!
Szeretném megtudni, hogy a fenti hozzávalókból, hány személy részére készül a leves?
Általában 6-8 fő részére elegendő, de ez természetesen függ az étvágyunktól, és attól is hogy milyen tányérban/csészében kínáljuk.