Lazac inyenceknek

A halfogyasztás ősidők óta fontos része a táplálkozásnak. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Csak tiszta forrásból

A bőséges májusi, június eső nyomán bőven találhatunk gombát az erdeinkben.

Kiváló minőségű alapanyagok

"A különleges, minőségi alapanyagok felkutatása, és az azokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása a jelen és a közeljövő nagy kihívása"

Egészséges finomságok

Korszerű konyhatechnológia felhasználásával, kiváló alapanyagokból, egészséges és finom ételek.

Húsvéti leves variációk 1. rész

A Húsvét egyik szimbólikus étele a sonka, de valljuk be, néha már unjuk a megszokott főtt sonka-főtt tojás kombót. Szívesen kipróbálna valami új receptet, aminek a fő alapanyaga azért a sonka maradjon? A közelgő Húsvét alkalmából ezért is gondoltuk, hogy három kevésbé ismert receptet megosztunk veletek, a közös bennük, hogy mindegyik egy-egy kitűnő húsvéti leves recept.

sonkaleves

A Húsvétról már több írásunkban is megemlékeztünk, volt hogy a kedvenc húsvéti mártogatós receptünket osztottuk meg veletek, volt hogy a húsvéthoz kapcsolódó böjt apropóján a padlizsánkrém receptet, vagy a tonhalas cézár saláta elkészítését.
Ezeket az írásokat az alábbi linkre kattintva olvashatjátok el ismét:

http://oromkonyha.hu/blog/salatak/husvet-tonhalas-cezar-salata/
http://oromkonyha.hu/blog/egyeb/husveti-martogatos/

De mielőtt a receptet megosztanánk veletek, pár mondat arról, hogy miért éppen a sonka lett a Húsvét egyik jellegzetes jelképe.

Régen, a paraszti családoknál a téli disznóölésekkor készült a sonka, ami a böjti időszak alatt érlelődött késszé. A böjt során azt elfogyasztani nem lehetett, így legelőször Húsvétkor kerülhetett a finom sonka az asztalra! Valószínűleg ez lehet az alapja, hogy ilyen kitüntetett szerepe van a Húsvéti sonkának!

Húsvéti sonkaleves

Hozzávalók:

  • 40 dkg nyers füstölt sonka
  • 40 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, gomba, kelbimbó)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1-1 dl tejföl, tejszín és száraz bor (eredetileg vörösbor, de van aki fehérrel készíti)
  • 1 tk liszt
  • 1 ek torma

Elkészítése:

A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk. Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. A húst rostjaira merőlegesen apró kockákra vágjuk. Amíg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vágjuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt. Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort és a tejszínt. Tálaláskor a levesestál aljára tesszük a tormát, és erre merjük rá a forró levest. Különlegesen finom és kiadós leves.

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!

húsvét


2 Responses to Húsvéti leves variációk 1. rész

  1. Kardos József

    Szeretném megtudni, hogy a fenti hozzávalókból, hány személy részére készül a leves?

    • Andrea

      Általában 6-8 fő részére elegendő, de ez természetesen függ az étvágyunktól, és attól is hogy milyen tányérban/csészében kínáljuk.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

 
 
previous next